Kopūstų kimči: aštriai rauginti kopūstai

Rauginti produktai mūsų klimato sąlygomis yra neatsiejama sveikos mitybos dalis. Žiemą turėtume mėgautis būtent raugintomis, o ne marinuotomis daržovėmis dėl daugybės priežasčių -rauginti produktai gerina virškinimą ir turi savyje net probiotinių kultūrų. Tačiau valgyti vien tik mums įprastus raugintus agurkus ir kopūstus tampa pernelyg monotoniška. Savo meniu galite paįvairinti jau anksčiau mano aprašytu ridikų kimči arba pasigaminti šį nuostabų kopūstų kimči.

Tikras korėjietiškas kimči yra gaminamas iš pekino kopūstų. Tačiau mes gyvename Lietuvoje, kur auga ne pekino kopūstai (kurie mus pasiekia pilni nitratų iš užsienio), o paprasčiausi gūžiniai kopūstai. Man asmeniškai su lietuviškais kopūstais kimči net skanesnis, todėl pasidalinsiu būtent šiuo receptu.

SAM_1306.JPG

Visų pirma jums reikės kopūsto. Geriau kopūstą pirkti turguje (užaugintą ūkininkų), nes jie minkščiau įrūgsta ir būna skanesni, nei masiškai parduodami prekybos centruose (pabandykit ir įsitikinsite). Viskas priklauso nuo kopūsto dydžio kiek jums jų reikės, bet apytiksliai galiu pasakyti, kad kimči reikės 1 didesnio arba 2 vidutinių kopūstų. Man labai patinka nedideli jauni kopūstai, tad aš išsirinkau net kelis gražuolius.

SAM_1221.JPG

Kopūstus supjaustome kaip įprastam kopūstų rauginimui ar sriubai.

SAM_1222.JPG

Kopūstus sudedam į didesnį dubenį ar puodą.

  • į kopūstus įdedam 1/4 puodelio himalajų rožinės druskos,
  • įpilam puodelį šalto vandens.

Viską gerai permaišom ranka ir paliekam stovėti, kol suruošim kitus produktus. Kas 10 min vis permaišom rankomis, kad druska tolygiau pasiskirstytų. Galite paragauti, ar tikrai sūru (priklausomai juo jūsų pasirinkto kopūsto dydžio), turi būti gana sūru, nes vėliau tą druską išplausim vandeniu.

SAM_1227.JPG

Toliau jums reikės:

  • 2 vidutinių morkų
  • petražolių šaknies (nebūtina, bet naudinga organizmui)
  • 2 vidutinių svogūnų

SAM_1228.JPG

Morkas ir petražolių šaknis švariai nuplaunu su šepetėliu ir nupjaunu tik tamsesnes vietas, odelės niekada neskutu gamindama maistą. Supjaustau juostelėmis (galite tarkuoti arba pažiūrėti video kaip pjausto Maangchi).

SAM_1230.JPG

Svogūną taip pat supjaustyti įprastai.

SAM_1229.JPG

  • Nulupam 1/4 puodelio česnakų skiltelių

SAM_1232.JPG

ir smulkiai supjaustom česnakiuką.

SAM_1234.JPG

Morkas, petražolių šaknis, svogūnus ir česnakus sudedam į atskirą dubenį.

SAM_1231.JPG

Čia į daržoves įdedam:

  • 2 valg. šaukšt. kajeno pipirų miltelių (yra pirkti Livinn arba čia).
  • 2 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių (nebūtina, bet taip skaniau, perku čia).
  • 1/2 arb. šaukšt. natūralios žalios stevijos (arba 1 valg. šaukšt. cukraus, jei jį vartojate)

SAM_1236.JPG

  • įpilam 1/4 puodelio žuvies padažo (yra Maximose, bet galite nedėti, tiesiog su juo skaniau)

SAM_1237.JPG

Kol pjaustėm kitas daržoves, kopūstai gerai įsisūrijo. Pripilkite dubenį su kopūstais vandens iš krano ir perplaukite kopūstus, nusunkite ant sietelio. Pagaraukite, ar dar liko vidutiniškai sūrumo. Jei per sūru – pamirkykite kopūstus vandenyje.

Kopūstus ir kitas daržoves sudedam į vieną krūvą, viską permaišom rankomis, galite naudoti medicinines gumines pirštines, kad kajenas negraužtų rankų.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gautą masę sudedam į stiklainį. Jei matote, kad kimči visai sausas, įpilkite šiek tiek vandens ir išmaišykite viską. Sudėjus į stiklainį (man gavosi nepilnas 4l stiklainis) pagrūskite kopūstus ranka, kad jie bent truputį būtų apsemti skysčio.

SAM_1244.JPG

Geriau rinktis stiklainį plačia gerkle, kad būtų patogu įkišti ranką ir įdėti ar ištraukti kimči.

SAM_1248.JPG

Kopūstus paliekam rūgti kambario temperatūroje 5-7 dienas. Po 5 dienų galite pradėti ragauti, labiau įrūgę kopūstai daug skanesni, nors patys nekantriausi gautą masę galite valgyti ir neraugintą kaip aštrias salotas. Įrūgęs kimči patamsėja, atsiranda maloni dermė tarp aštrumo ir rūgštelės.

SAM_1285.JPG

Įrūgusį kopūstų kimči laikykite šaldytuve, bet perspėju, kad rauginti česnakai ir svogūnai skleidžia gana intensyvų kvapą. Jei pajusite keistą kvapą šaldytuve – jis greičiausiai bus nuo nevisai sandariai uždaryto kimči. Įdėkite į šaldytuvą su maistiniu actu sudrėkintą vatos diskelį – ištrauks kvapą iš šaldytuvo.

SAM_1286.JPG

Nepaisant mums nevisai įprasto kimči kvapo – skonis nuostabus. Visi, kas ragavo, iš pradžių nustemba, kad aštru, keistas kvapas patalpoje ištraukus kimči, o paskui prašo recepto. Štai jums ir receptas!

SAM_1300.JPG

Kaip valgyti kimči? Jei labai norisi – galite valgyti net patį vieną. Bet aš dažniausiai valgau kopūstų kimči pusryčiams su baltais grikiais arba su soromis, taip pat prie įvairių troškinių ir kitokių karštų patiekalų. Valgant keptą, virtą arba troškintą maistą būtina kartu valgyti kažką žalio arba rauginto, kad organizme būtų užtikrintas nepriekaištingas virškinimas. Kadangi kajenas labai pagerina virškinimą, o čia dar su raugintais kopūstais – tai idealus pasirinkimas atidžiai besirenkantiems maistą, besilaikantiems dietos, norintiems sveikiau gyventi ar tiesiog atrasti naują skonį.

Galite gaminti kartu su charizmatiškaja korėjietiškų patiekalų virtuoze Maangchi:

Tinklaraštininkė Edita Esenku

Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“

Rekomenduoju:

probiotikai_gerosios_bakterijos_b

herbasetis-antiparazitinis-organizmo-valymui

gydomasis_badavimas

Komentarų: 4 Parašykite

  1. Vaiva parašė:

    Isbandziau kopustu receptacle . Na laaabai skanu. Jau or recepta is Dali au..Dekoju kad daliniesi… 🍇❤️

    Patinka

  2. Jolanta parašė:

    Ačiū Edita, puikus receptas 🙂 būtinai reiks pabėginti pasigaminti..

    Patinka

    1. badavimas parašė:

      į sveikatą, skanaus!

      Patinka

Parašykite komentarą