Tai vienas populiariausių mano receptų, kurį gaminu dažnai tiek žiemą, tiek vasarą. Gaminti šį patiekalą pasirodys paprasta net ir vyrams – sudėjai viską ir pamiršai, kol išsitroškino. Man tai idealus variantas gamintis pietums į darbą, kai ryte nėra laiko – sudėjai viską ir nuėjai į dušą. Receptas adaptuotas iš indiškos virtuvės, tačiau aš niekada nededu bulvių, nes jos sunkiai virškinamos. Patiekalui pagaminti turėkite gilią keptuvę (aš naudoju wok). Mano porcija gaminama 2 žmonėms.
Troškintų kopūstų su pomidorais aš turiu keletą versijų, kurios visos gaminamos vienodai, tik prisideda vienas kitas elementas:
- tik kopūstai troškinti su pomidorais
- kopūstai troškinti su pomidorais ir cukinija (cukinija į keptuvę dedama kartu su kopūstais)
- kopūstai troškinti su pomidorais ir apkeptu tofu (iš pradžių keptuvėje apkepti kubeliais supjaustytą tofu (1 pakelis 2 žmonėms) ir išėmus atidėti į dubenėlį. Sudėti atgal į keptuvę kai dedami pomidorai.)
- kopūstai troškinti su pomidorais ir apkeptomis morkomis (morkos į keptuvę dedamos kartu su kopūstais)
- kopūstai troškinti su pomidorais ir apkepta vištiena (iš pradžių keptuvėje apkepti kubeliais supjaustytą pusę vištienos krūtinėlės ir išėmus atidėti į dubenėlį. Sudėti atgal į keptuvę kai dedami pomidorai.)
Kiekvienąkart papildant kitu ingridientu išgaunamas kiek kitoks skonis ir neatsibosta patiekalas, nes tu valgai ne tą patį per tą patį, o varijuoji. Vasarą gaminu su šviežiais pomidorais, o žiemą užpilu 2/3 puslitriuko pomidorų sulčių, kurias išspaudžiam rudenį patys, pakaitinam ir užsukam į stiklainiukus – puikus ekologiškas paruoštukas.
Šiandien gaminau tik troškintus kopūstus su pomidorais – lengvesnė versija, nes orai šilti, nesinori daug valgyti.
Jums reikės:
- šviežaus kopūsto (geriau iš turgelio, lietuviško, nes iš prekybos centrų būna kažkokie kieti ir patiekalas man ne toks skanus)
- pomidorų (kiek dėti priklauso nuo jūsų, man kuo daugiau tuo skaniau)
Kopūstą supjaustom. Pomidorus aš užkaitus elektrinį virdulį vandens nuplikau kriauklėje ir nulupu odelę, nemėgstu, kai ji veliasi burnoje. Bet jūs galite tiesiog supjaustyti pomidorus.
- Tuomet užkaičiam keptuvę ir įdedam šaukštą ghi.
- į įkaitusią keptuvę įdedam 1-1,5 arb. šaukšt. kuminų (indiškų kmynų, rasite preikonių parduotuvėse)
- įdedam 1/3 arb. šaukšt. kajeno pipirų (pradžioje jums gali būti per aštru, dėkite mažiau, vėliau priprasite, dėsite daugiau)
- dar kartais dedu, o kartais ne asafetidos ir maltos kalendros. Čia kaip jūs nuspręsite.
Trumpai pakepiname prieskonius ir sudedame kopūstus. Viską gerai permaišome, kad kopūstai pasidengtų prieskoniais.
- kopūstus kelias minute apkepinam vis pamaišydami
- tada sudedam pomidorus
- įdedam 1 arb. šaukš. ciberžolės / kurkumos (rasite prieskonių parduotuvėse)
Viską permaišom ir įpilam iš akies vandens, kad kažkiek apsemtų daržoves. Uždengiam dangčiu ir leidžiam joms troškintis.
Vasariniai kopūstai troškinasi trumpiau, žieminiai – ilgiau. Patys pamatysite, paragausite, kada patiekalas bus baigtas gaminti. Baigiant gaminti patiekalą ar anksčiau aš įdedu:
- kartais įdedu supjaustytų petražolių
- jei turiu įdedu krapų (šiuo atveju turėjau ir įdėjau)
- įberiam pagal skonį himalajų druskos
- užberiam maltų juodųjų pipirų
- priklausomai nuo pomidorų, bet dažniausiai aš įdedu apie 1 arb. šaukšt. natūralaus obuolių acto – ragaukite, ar jo reikia, gal pakankamai rūgštelės nuo pomidorų.
Kadangi tai mūsų pietūs į darbą, viską sudedu į maistinius termosus. Pamenat rašiau, kad kartu su termiškai apdorotu maistu reikia valgyti kažką žalio arba rauginto? Prie šio troškinio idealiai tinka rauginti agurkai.
Skanaus!
******************
Tinklaraštininkė Edita Esenku
Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“
Rekomenduoju: