Kičri: indiškas žirnių, brokolių ir ryžių troškinys

Iš tiesų indiškas patiekalas kičri turėtų būti gaminamas kiek kitaip, aš pristatau mano modifikuotą versiją, kuri yra sveikesnė, nes čia naudojami šviežūs šaldyti žirneliai arba daiginti žirniai/ mung pupuolės, rudieji ryžiai, vietoj bulvių dedu cukiniją, o brokoliai troškinami ne per ilgai (jai sudėsite ryžius ir žirnius vienu metu su brokoliu, brokolis sukris ir pervirs). Man tai vienas skaniausių patiekalų. Ir gaminanant parodomąją versiją jums gavosi taip skaniai, kad pirštelius laižiau 🙂 Turėkite aukštą arba wok keptuvę troškiniui gaminti, nes daržoves reikės apkepti, o vėliau troškinti.

Vieną darbą turėtumėt padaryti iš vakaro arba maždaug 8h prieš patiekalo gaminimą: užmerkite ruduosius ryžius. Išmirkytuose ryžiuose prasideda dygimo procesai, todėl tokie ryžiai yra lengviau virškinami, iš jų organizmas gali įsisavinti daugiau medžiagų nei iš “negyvų“ baltų ryžių. Aš naudoju ruduosius jasmine ryžius iš Du Medu, kilmės šalis Pakistanas, o tai reiškia, kad šioje šalyje užauginti ryžiai turi minimalų arseno kiekį gaunamą iš žemės, nes ten nenaudojamos cheminės trąšos ir žemė nėra užteršta.

Idealu, jei prieš gaminant sudaiginsite ryžius ir žirnius/mung pupuoles: užmerkite ryžius pernakt, ryte perplaukite metaliniame sietelyje ir uždengę rankšluosčiu palikite dygti, porą kartų per dieną perplaukite sietelį po kranu, kitą rytą bus sudygę ir galėsite gaminti pietus.

SAM_0189.JPG

Mums reikės:

  • brokolio (originalus receptas su žiediniu kopūstu, galite naudoji ir jį, bet man su brokoliu skaniau)
  • šviežių arba mamos šaldytų žirnelių (su pirktiniais šaldytais niekad nebandžiau, galit ir džiovintus žirnius virti jei jums patinka, bet jie jau krakmolinga sunkiau virškinama daržovė). Bandžiau ir su šparaginėm pupelėm vietoj žirnių – irgi skaniai gavosi.
  • 4-5 pomidorų
  • cukinijos

SAM_0191.jpg

Visų pirma aš perplaunu išmirkytus pradedančius dygti ryžius ir užkaičiu juos įpylusi vandens nedideliame puode kartu su žirniais. Kol apkepinsim daržoves, ryžiai ir žirniai pavirs bent 15 min.

Per tą laiką supjaustau brokolį. Užkaičiu elektrinį virdulį vandens ir nuplikau kriauklėje pomidorus, nulupu jų odelę, supjaustau pomidorus.

SAM_0193.JPG

Tuomet supjaustau cukiniją. Žiemą naudoju dideles mamos užaugintas cukinijas, jos puikiai laikosi per žiemą ir yra puikus variantas į visus patiekalus vietoj bulvių.

SAM_0194.JPG

  • Keptuvėje įkaitinam porą šaukštų ghi.
  • trumpai pakepinam ant ghi 1 arb. šaukšt. kumino
  • 1/3 ar 1/2 arb. šaukšt. kajeno pipirų
  • 1/2 asafetidos (jei naudojat negryną, grynos užtenka visai nedidelio gabalėlio)
  • 1 arb. šaukšt. maltų kuminų (susimalkit patys su kavamale)
  • 1/3 arb. šaukšt. maltos kalendros (susimalkit patys su kavamale)

Jei kažkurių prieskonių šiuo metu neturite – nedėkite, turėsite savo kičri versiją 🙂 Plačiau apie prieskonius čia.

Dedam brokolius ir cukiniją ir kelias minutes pamaišydami apkepinam daržoves su prieskoniais.

SAM_0195.JPG

  • po kelių min. supilam kiek pavirusius ryžius ir žirnius su visu vandeniu

SAM_0197.JPG

  • sudedam pomidorus
  • įdedam 1 arb. šaukšt. ciberžolės
  • įpilam dar šiek tiek vandens, kad ryžiai ir žirniai galėtų pabaigti virti ir daržovės išsitroškintų
  • uždengiam dangčiu ir einam veikti ką norim 🙂

SAM_0200.JPG

Ar patiekalas pagamintas, suprasite paragavę ryžių ir žirnių (ar jie jau išvirę).

SAM_0205.JPG

Porcija dviems žmonėms sočių pietų!

Tinklaraštininkė Edita Esenku

Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“

Rekomenduoju:

probiotikai_gerosios_bakterijos_b

herbasetis-antiparazitinis-organizmo-valymui

gydomasis_badavimas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s