Gydomasis daržovių sultinys – tai ilgai iš ilgai verdamų daržovių gautas sultinys, kuris turi labai daug vertingų savybių:
- šis sultinys puikiai šarmina organizmą – tai ypač aktualu daug streso patiriantiems žmonėms;
- turi daug mineralinių medžiagų;
- gerai drėkina organizmą, padeda atsistatyti po dehidratacijos;
- geriamas badaujant ar siekiant atsistatyti po ligų kaip lengva sriubytė;
- naudojamas kaip pagrindas verdant sriubas, troškinius, košes.
Man šis sultinys nepamainomas siekiant apvalyti organizmą. Kodėl gi to nedaryti kasdien? Sultinys pakankamai paprastai gaminamas. Sudedam visus ingridientus ir verdam 3-4 valandas, išpilstom į stiklainiukus ir laikom šaldytuve iki 2 savaičių. Puslitriuką sultinio pilu virdama neskrudintus grikius ir soras, virdama bet kokią sriubą, gamindama troškinius – iš esmės jis tinka visur ir suteikia labai gerą skonį patiekalams.
Iš ko gaminamas sultinys?
Sultiniui reikalinga:
- vidutinio dydžio salieras (petražolių šaknys, pastarnokai – žiūrint ką turite)
- vidutinio dydžio ridikas (baltas, juodas) – apie 300g ar daugiau
- moliūgas – apie 300g ar daugiau
- cukinija – apie 500g ar daugiau. Jei valgėt papają, pasilikite jos sėklų ir sudėkite į sultinį, nes papajos sėklose gausu virškinimo fermentų.
- 1 didelis svogūnas (arba poras)
- sauja juodųjų pipirų – apie 30g
- dvi saujos nuplautų sojos pupelių – apie 50g
- sauja prieskoninių žolių (tinka čiobreliai, juozažolė, šalavijas, bazilikai, mairūnai ir t.t)
- galima įdėti arbatinio šaukštelio dydžio imbiero gabalėlį
- 5l vandens
- 10l puodas
Imam 10l puodą ir pripilam į jį 5l vandens. Užvirinam vandenį. Vandeniui užvirus sudedam ingridientus. Daržoves pjaustom stambiais gabalais, neluptas, su visom sėklom. Tik prieš tai gerai nuplaukite su šepetėliu.
Aš recepto fotografavimo dieną turėjau ir petražolės šaknį ir salierą, tad įdėjau abu. Supjaustom gana stambiais gabalais.
Supjaustom ridiką.
Iš akies atpjaunu moliūgo ir cukinijos, bet pradžioje galite sverti. Jei būna didelis moliūgas ir jis prapuls, jei niekur nesunaudosite, tai galite virti sultinį vien tik su moliūgu, be cukinijos, tiesiog įdėkit apie 800g-1kg moliūgo.
Supjaustom moliūgą ir cukiniją.
Fotografavimo dieną turėjau porų, bet jūs galite dėti paprastą svogūną.
Įdedam saują juodųjų pipirų.
Nuplaunam sietelyje 2 saujas sojos pupelių. Aš renkuosi ekologiškas “Du Medu“sojos pupeles. Siūlau pirkti tik ekologiškas, nes prekybos centruose būna genetiškai modifikuotos.
Turiu prisidžiovinusi specialiai sultiniui įvairių žolių iš daržo: juozažolės, bazilikų, šalavijo, čiobrelių, raudonėlių. Virdama sultinį įdedu keletą žolių, jos suteikia sultiniui malonų aromatą ir mes gauname visą prieskoninių-vaistinių žolių naudą, kurių paprastai net nežinotume kur panaudoti.
Viską sudedame į puodą ir verdame nuo 3 iki 4h. Nieko daryti nereikia, galit užsiimti kitais darbais 🙂
Po 3,5h sultinys atrodo šitaip:
Tuomet su samčiu išsemiu į sietelį ir patogų paimti puodą su rankena daržoves. Daržovės išmetamos, vartojamas tik skystis.
Sultinį supilstau į puslitrinius stiklainius, tai ideali tara sultiniui, kurį sunaudosiu per 1-2 savaites.
Iš viso paprastai išeina apie 8-9 puslitrinukus. Apverčiu juos užsukusi, kad pritrauktų, o ryte sudedu į šaldytuvą.
Gaminant sriubas, troškinius ar net verdant košes tereikia išsiimti sultinį iš šaldytuvo ir supilti į puodą. Paprasta pasigaminti, o nauda milžiniška. Šis receptas gautas iš dao centro Tailande “Tao Garden“ virtuvės, kur šis sultinys naudojamas kaip daugelio patiekalų bazė.
Skanaus Jums ir geros sveikatos 🙂
Tinklaraštininkė Edita Esenku
Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“
Rekomenduoju:
Aciu,isbandziau jusu rekomenduojama sultini-nuostabus dalykas.Pirma-kuri laika ,pries gaminant kokia sriuba,ar troskini,nereikia atskirai virti buljona(jau turiu saldytuve),antra-ir skanu ir sveika,jau isitikinau ,siulau ir kitiems isbandyti.
dar karta dekoju uz naujove,Ieva.
PatinkaPaspaudė "Patinka": 1 person
Skonis yra taciau taip ilgai verdant ar lieka koks vitaminas jau nekalbant apie energetine sio maisto verte..
PatinkaPatinka
Ilgai virto sultinio savybės visai kitokios, nei mums įprastai gaminamo maisto. Jis skirtas ne praturtinti mus vitaminais, o išvalyti organizmą ir stiprinti mineralinėmis medžiagomis. Daržovės po tokio virimo išsunktos, jose absoliučiai jokios naudos, todėl jos išmetamos. Visas gėris yra skystis. Azijoje verdamas ne tik daržovių sultinys, bet ir vištienos kaulų sultinys (verdamas 12-24h), žuvies kaulų sultinys (verdamas 8h) – tokių sultinių vartojimas labai naudingas organizmui ir siejamas su ilgaamžiškumu. O tam, kad gautume vitaminų, mes valgome šviežias ir raugintas, ne per ilgai termiškai apdorotas daržoves. Tačiau daržovių gauname nepakankamai mineralinių medžiagų, kuo mums ir yra naudingas šis sultinys.
PatinkaPatinka
O stiklainiukas ar visas puodas 1-2 savaitėms?
PatinkaPatinka
vieną stiklainiuką sunaudoju virdama kažką, t.y. jei jau atidariau, sunaudoju per kartą arba per dvi dienas. Atitinkamai jei gaunasi 7-9 puslitriniai stiklainiai, tai jų turinio užtenka vienai ar dviems savaitėms, jei naudojama į patiekalus.
PatinkaPatinka
Ar būtu galima pakeisti moliuga ir cukinija kitais ingridijantais, Aciu
PatinkaPatinka
Galima dėti tik cukiniją arba tik moliūgą, galima įdėti daugiau ridikų, bet kad pakeisti visai kažkuo kitu cukiniją ir moliūgą tai visai skonis viso sultinio pasikeis.
PatinkaPatinka
Sveiki, o druskos i sultini galima deti ar nelabai?
PatinkaPatinka
ne, sultinys verdamas be druskos
PatinkaPatinka
Šis sultinys – pasakiškas. Kai viriau pirmą kartą, jis patiekalų nesulaukė 😀 tiesiog taip po truputį išgėiau, nes buvo be galo skanu, aromatinga, ir nepasigedau jokios druskos 🙂
PatinkaPatinka
Dėkui už receptą, bet man kažkodėl gavosi kartus. Dariau viską kaip parašyta, įdomu nuo kokios daržovės galėjo apkarsti?
PatinkaPatinka
galbūt cukinija buvo jau karti prieš įdedant į sultinį (taip pasitaiko, kai sėklos susikryžmina) arba per daug įdėta karčiųjų pipirų.
PatinkaPatinka