Pavasaris – nuostabus sulos metas. Sula bėga kaip pašėlusi, tik spėk stiklainius keisti. Kuo naudinga sula?
-
Sula gerina medžiagų apykaitą organizme ir virškinimą;
-
turi daug mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio), vitamino C, fermentų;
-
padeda šalinti toksinus, šlakus, druskų sankaupas;
-
valo inkstus (sako, jog reguliariai vartojant sulą galima net pašalinti akmenis iš inkstų ir šlapimo pūslės);
-
teigiamai veikia sergant sąnarių ir kvėpavimo takų ligomis;
-
teigiamai veikia odą
Kasdien išgeriu po 1-2 stiklines sulos praskiestos su vandeniu (tada ne taip saldu).
Tačiau palaikius kelias dienas kambario temperatūroje sula pradeda rūgti. Kaip ją išlaikyti ilgesniam laikui? Esu išbandžiusi raugintos sulos girą, tačiau nei skonis, nei kvapas nepatiko. Idealiausia – išpilstyti sulą į 0,5l ar 1l šaldymui skirtus indelius ir užšaldyti. Per žiemą baigiate suvalgyti šaldytas uogas ir kaip tik yra vietos sulai, kurią suvartosite iki uogų sezono pradžios.
Tiems, kas kasmet leidžia sulą, nieko naujo. Bet yra nemažai ir tokių, kurie nežino, kaip iš beržo imti sulą. Mūsų variantas labai paprastas. Jums reikės susirasti storesnį beržą ir grąžtą.
Iš šiaurinės pusės išgręžti skylutę su rankiniu grąžtu.
Įkalti plaktuku ar paprasčiausiu akmeniu medinį lovelį, plastikinį vamzdelį ar pan. sulai tekėti ir pastatyti stiklainį.
Šiemet išbandėm naują variantą, kad kasdien nevažinėti į mišką ir pririšom didelius sąlyčiui su maistu tinkamus maišus – pernakt pribėgo 10 litrų, kurie nepakeitus stiklainio būtų tiesiog prarasti.
Kai iš medžio nustoja bėgti sula, įkiškite į skylutę medinį pagaliuką ir nulaužkite jį.
Kadangi sula gerai valo inkstus, ją labai rekomenduoju vartoti po badavimo. Išsamiau apie lengvai įveikiamą badavimo planą galite rasti čia:
Tinklaraštininkė Edita Esenku
Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“
Rekomenduoju: