Sveiki patiekalai ir sveiki receptai – jais garsėja Azijos virtuvė. Kadangi jau ilgą laiką esame atsisakę gliuteno bet kokia formą, pas mus virtuvėje gaminami tik patiekalai be glitimo (be gliuteno). Kartais pasimėgaujam ryžių makaronais su grybais, morkomis ir svogūnais. Čia mano supaprastinta/ sulietuvinta vieno korėjietiško patiekalo versija.
Imame tradicinių azijietiškų ryžių makaronų ir stiklinių makaronų santykiu 3:1 arba naudoju vien tik ryžių makaronus.
Nulupam svogūnų, nuplaunam ir nušveičiam morkų.
Supjautom svogūnus, įdedam į keptuvę ghi sviesto arba mėgstamo aliejaus ir pakepinam svogūnus, kol jie pasidaro auksiniai.
Tuomet imam mėgstamų grybų. Galite naudoti šviežius šampinjonus, tradicinius Azijos virtuvei išmirkytus džiovintus šitake grybus arba lietuviškus baravykus. Man labai patinka rudenį prisirinkus arba nusipirkus baravykų juos tiesiog nuvalyti šepetėliu ir supjausčius stambiais gabalais užšaldyti šaldymo kameroje. Recepto fotografavimo dieną dar turėjau šaldytų baravykų, todėl juos ir panaudojau.
Baravykus (ar kitus grybus) supjaustom smulkiau.
Dedame grybus į pakepintus svogūnus ir pakepame kartu.
Morkas supjaustome juostelėmis arba sutarkuojame. Man patinka azijietiška versija, kai morka pjaustoma siauromis juostelėmis.
Sudedame morkas į patepintus svogūnus su grybais, įdedame 1/3 arb. šaukšt. kajeno pipirų, 1/3 arb. šaukšt. ciberžolės ir pakepinam.
Galima įpilti šiek tiek vandens ir uždengus dančiu patroškinti, kol morkytės truputį suminkštės.
Kol daržovės troškinasi, užkaičiam vandenuką ryžiams. Užvirus vandeniui elgiamės taip, kaip nurodyta ant makaronų pakuotės: išjungiam ugnį ir sudedam makaronus brinkti iki 10 min.
Ragaujam makaronus ar jau suminkštėjo. Tuomet perkošiam ryžių makaronus per sietelį ir sukarpom virtuvinėmis žirklėmis (galite to ir nedaryti, man patiko, kad azijiečiai tokiu būdu sutrumpina šiuos ilgus makaronus).
Dedame makaronus į keptuvę ant daržovių.
Užpilame sojų padažo (naudoju be glitimo – toks yra tik Tamari padažas). Pagal skonį, pilu iš akies, bet būtų apie 2 valg, šaukšt.
Užberiame himalajų druskos pagal skonį (sojų padažas duoda sūrumo, todėl nepadauginkite).
Viską gerai permaišome, neilgai pakepiname, įdedame susmulkinto česnako ir patiekiame.
Kartais jei norisi sočiau, galite pačioje pabaigoje dar įmušti kiaušinį, bet aš dažniausiai to nedarau.
Prie ryžių makaronų labai gerai tinka rauginti agurkai, kopūstų kimči, šviežūs agurkai, daigai.
Tinklaraštininkė Edita Esenku
Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“
Rekomenduoju: