Sveikoje mityboje svarbu ne tik rinktis nerafinuotus bei šviežius produktus. Tam, kad maistas būtų iš tiesų skanus mums padės prieskoniai. Be išskirtinių skoninių savybių, patiekalai pagardinti prieskoniais mums teikia papildomos naudos. Toliau išvardinsiu pagrindinius prieskonius ir maisto gaminimo priedus, kuriuos aš naudoju savo virtuvėje, ir trumpai paminėsiu apie jų naudą mūsų organizmui. Venkite prieskonių mišinių, naudokite grynus, kombinuokite juos tarpusavyje.
Taip pat rekomenduoju įsigyti kavamalę, kurią naudosite prieskoniams malti: kuminams, kalendrai. Su ja galite susimalti įvairių sėklų pusryčiams prie vaisių ar košių (linų sėmenų, kanapių sėklų, moliūgų sėklų).
KAJENO PIPIRAI
Pats pačiausias prieskonis, be kurio nebeįsivaizduoju savo virtuvės, yra kajeno pipirai. Iš pradžių į patiekalus dėjau šio čili pipirus primenančio prieskonio tik ant arbatinio šaukštelio galiuko, vėliau poreikis išaugo iki 1/3 arb. šaukšt., šiuo metu dedu 1/2 arb. šaukšt. ar daugiau. Kitaip nei čili pipirai, kajeno pipirai nepasižymi nemaloniu deginimu gerklėje. Jie pasižymi šildančiomis savybėmis, maloniai sušildo skrandį ir maistui suteikia malonų skonį. Kajenu gardinu visas sriubas ir troškinius, kai kurias salotas (ridikų ir morkų). Kajeno pipirų galite nusipirkti Livinne arba pigiau bionaturata.lt.
Didžiausia kajeno pipirų nauda yra ta, kad jie sutraukia gleives iš mūsų organizmo. Ką tai reiškia? Dėl dažno organizmą rūgštinančių rafinuotų produktų vartojimo, kūne susidaro palankios sąlygos susidaryti gleivėms. O gleivės yra parazitų ir grybelių rojus. 70 proc. visuomenės dėl neteisingos mitybos turi grybelį kandidą, kuris palengva ardo mūsų organizmą, iššaukia alergines reakcijas maistui, žmogus dažniau serga, pasireiškia įvairūs negalavimai. Subalansuota begleivė mityba grybelį kandidą “sudoroja“, jam nebelieka vietos, kur veistis. Ir kajeno pipirai šioje kovoje su grybeliu labai padeda. Ar turite kandidą galite sužinoti atlikę maisto netoleravimo testą ImuPro 300. Testas taip pat parodys, kokie produktai jums sukelia alergines reakcijas, jų artimiausią pusmetį ar metus reikia visiškai atsisakyti, o vėliau po truputį galėsite vėl valgyti.
Kokia dar kajeno pipirų nauda? Kajeno pipirai padidina medžiagų apykaitą organizme ir jūs po truputį lieknėjate ir gražėjate, gerėja maisto įsisavinimas, virškinimas. Kajenas taip pat sumažina kalorijų pasisavinimą, kraujo riebalų kiekį, skystina kraują, mažina kraujospūdį, nedidelis kiekis kajeno pipirų miltelių ištirpintų puodelyje vandens padeda greičiau įveikti peršalimą, gerklės skausmą. Teigiama, jog įtraukus kajeno pipirus į savo valgiaraštį, iki 5 proc. pagerėja medžiagų apykaita ir sudeginama 16 proc. daugiau riebalų.
JUODIEJI PIPIRAI
Juodaisiais pipirais taip pat gardinu daugelį patiekalų. Žirnelius dedu į sriubas, šviežiai sumalus malūnėliu gardinu troškinius, salotas ir t.t. Rekomenduojama vartoti kasdien, bet ne daugiau kaip 7 žirnelius žmogui. Jei jūs tiesiog užmalsite truputį pipirų malūnėlių ant salotų ir troškinių tikrai neviršysite šios normos. Rekomenduoju įsigyti pipirų malūnėlį (pvz., “Peugeut“), jei jo neturite, nes pirktiniai malti pipirai nebeturi aromato.
Juodieji pipirai turi panašių savybių kaip kajenas, aštrumas neleidžia formuotis naujoms riebalų ląstelėms, gydo nutukimą. Pipirai gerina žarnų peristaltiką, šalina perteklinį gleivių kiekį iš skrandžio, plaučių ir nosies ertmių.
CIBERŽOLĖ
Tai nuostabus prieskonis, sutinkamas ne tik indiškoje virtuvėje. Nedideliais kiekiais ciberžolės, apie 1/3 arb. šaukšt., dedu į visas sriubas ir troškinius. Ciberžolė arba kurkuma, geltona spalva dažo drabužius, todėl baltai apsirengę su ja geriau negaminkite, nes neišsiplaus. Ciberžolės rasite visose prieskonių parduotuvėse.
Ciberžolė efektyviai naikina kenksmingas bakterijas ir grybelius, šalina gleives iš organizmo, valo kepenis, gali pakeisti cholesterolį mažinančius vaistus ir antidepresantus, mažina smegenų ligų riziką, skatina hormonų išsiskyrimą, kurie saugo nuo depresijos, gerina atmintį ir net intelektą. Atlikti tyrimai rodo, kad ciberžolėje esantis dažiklis kurkuminas prailgina gyvenimo trukmę (buvo atlikti bandymai su pelėmis). Kitas mokslinis eksperimentas su 100 savanorių parodė, jog po šešių savaičių ciberžolės naudojimu su maistu pasikeičia genų aktyvumas, ypač pakinta vienas konkretus genas, kuris siejamas su depresija, astma, egzema ir vėžiu. Ciberžolė neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme, kurie pagreitina senėjimo procesus ir lemia ligų progresavimą. Kurkuma gerina virškinimą, pilvo pūtimą (pučiant pilvui tiesiog užgerkite 1/2 arb. šaukšt. ciberžolės vandeniu), padeda kontroliuoti svorį, mažindama cholesterolį užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.
KUMINAI
Kuminai, dar kitaip vadinami indiškai kmynais, pasižymi geresniu skoniu, nei lietuviški kmynai. Kuminai tinka dėti ne tik į patieklus su kopūstais, bet ir morkomis, bulvėmis, burokais ir t.t. Daugelį troškinių gardinu kuminais, iš pradžių juos trumpai apkepusi ant ghi. Kumino rasite visose prieskonių parduotuvėse. Taip pat kavamale susimalu nedidelį kiekį kumino ir į troškinius dedu 1/2 arb. šaukšt. malto kumino, taip pat 1 arb. šaukšt. sveikų sėklų.
Kuminų vaistinės savybės buvo žinomos jau senovės Egipto ir Antikos laikais, labai populiarus indiškuose patiekaluose. Kumino sėklos suteikia žvalumo, palankiai veikia nervų sistemą, gerina regėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, įveikia pilvo pūtimą, valo kvėpavimo takus ir šlakus, valo kraują, veikia kaip afrodiziakas. Kuminai efektyviai degina nereikalingus riebalus, atlikus tyrimą paaiškėjo, jog valgant kuminus kiekvieną dieną sudeginama tris kartus daugiau kūno riebalų nei jų nevartojant.
KALENDRA
Sumalusi kalendrą su kavamale šiek tiek maltos kalendros dedu į troškinius su kopūstais, morkomis. Nemaltą kalendrą naudoju į barščius į prieskonių tinklelį. Man indiškos kelendros sėklos pasirodė aromatingesnės, nei austriškos, jų rasite sveiko maisto parduotuvėlėse.
Kalendra detoksikuoja organizmą, padeda nuo vidurių pūtimo, sureguliuoja skrandžio darbą, turi vėsinančių savybių, stimuliuoja imuninę sistemą, padeda įveikti lengvus psichologinius krūvius, gerina atmintį, padeda įveikti baimę, pykčio priepuolius, turi dezinfekuojančių savybių, varo šlapimą ir vandens perteklių iš organizmo.
ASAFETIDA
Asafetida – indiškas prieskonis, kuris suteikia patiekalui aromatą ir skonį, kurį galima apibūdinti kaip “tarp česnako ir svogūno“. Galite naudoti gryną asafetidą arba maišytą. Gryna asafetita primena sakus, ji daug aromatingesnė, tačiau aš neradau jos pirkti Lietuvoje ir parsisiunčiau iš Indijos. Maišytos asafetidos rasite sveiko maisto parduotuvėlėse, tačiau žiūrėkite, kad sudėtyje nebūtų kviečių miltų (paveikslėlyje asafetida gera sudėtimi). Asafetidą dėkite į troškinius, į kuriuos nededate svogūnų ir česnakų, ji juos pakeičia, bet kartu su česnaku ir svogūnu nedere. Asafetidos didžiausias pliusas yra jos gebėjimas nuimti pilvo pūtimą, todėl ji daugiausia naudojama patiekaluose su kopūstais ir žirniais, pupomis, pupelėmis. Taip pat asafetida padeda nuo migreninių galvos skausmų, ja gydomos kvėpavimo takų infekcijos, stiprinamos antinksčių, lytinių liaukų funkcijos, raminama nervų sistema, slopinami isterijos priepuoliai. Juokaujama, kad virškinimo sutrikimus asafetida gali padėti įveikti net arkliui, galite “suvirškinti net vinis“. Asafetida pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, ji mažina mikrofloros augimą žarnyne, padeda įveikti grybelį kandidą, gydo bronchitą ir astmą, palengvina menstruacinius skausmus.
NATŪRALUS OBUOLIŲ ACTAS
Galvojate, kad obuolių actas prekybos centuose yra natūralus? Paskaitykite atidžiau jo sudėtį, tai 6 proc. spirituotos obuolių sultys. Į natūralų actą joks spiritas nepilamas. Aš buvau susibrandinusi rudenį obuolių actą pati, tiesa, nepakankamą kiekį, šį rudenį didinsiu. Tiesiog saldesnių obuolių sultis supilkite į 5l stiklainį, uždenkite popierine servetėle ir gumute, karts nuo karto vis pamaišykite, laikykite tiesiog virtuvėje šiltai ir leiskite per porą mėnesių išrūgti actui. Tuomet supilstykite į butelius ir pasidėkite į šaldytuvą. Bet visada į pagalbą gali ateiti ir Maxima, kuri eko skyrelyje pardavinėja kokybišką natūralų obuolių actą už padorią kainą (žr. paveikslėlį). Obuolių acto po 1 valg. šaukšt. pilu į visas salotas (jei nepilu citrinos sulčių), troškinius, sriubas. Taip jūs paprastai, bet greitai išgausite iš patiekalo saldžiarūgštį skonį (druska, kajenas, stevija, obuolių actas).
Kuo naudingas obuolių actas? Obuolių acte gausu lengvai pasisavinamos geležies, todėl jis naudingas sergantiems anemija, padeda sergant bronchitu, peršalimo ligomis. Dėl aukštos pektinų koncentracijos obuolių actas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Norint detoksikuoti organizmą, pagerinti virškinimą ir taip atsikratyti svorio, rekomenduojama prieš valgį išgerti stiklinę vandens su 1 valg. šaukšt. obuolių acto (galima dėl skonio įsidėti 1 arb. šaukšt. klevų sirupo). Aš skiestą su vandenių obuolių actą naudoju kaip plaukų balzamą (1 valg. šaukš. acto į stiklinę vandens, supilu į indelį su purkštuku), taip pat veido toniką (2/3 puodelio ramunėlių arbatos ir kiek mažiau nei 1/3 acto) – jis puikiai veikia odą.
PSYLIUMAS
Psyliumas (balkšvojo gysločio sėklų luobelės, angl. psyllum husks) – tai sparčiai populiarėjantis sveiko maisto priedas. Jį galima naudoti vieną, o galima dėti į gaminamą maistą. Šios luobelės idealiai sureguliuoja virškinimą: besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu jis vidurius suminkština, o besiskundžiantiems pernelyg palaidais viduriais – pakietina. Galima kelis kartus per dieną pusvalandis prieš valgį išgerti stiklinę vandens su 1 arb. šaukšt. psyliumo – jūs suvalgysite mažiau ir virškinimas veiks geriau. O galite kaip aš tiesiog įberti iki 2 valg. šaukšt. psyliumo į jūsų gaminamus troškinius, jis troškinius sutirštins. Į siurbas dedu labai nedaug ir tik jei gavosi pernelyg skysta. Psyliumo atsiradimas jūsų maiste užtikrins nepriekaištingą virškinimą. Produktas visiškai saugus ir labai naudingas, rasite Livinne.
Rekomenduoju geresniam virškinimui: