Smidrų sezonas Lietuvoje yra gegužės-birželio mėnuo. Tai laikas, kai galite nusipirkti šviežių Lietuvoje užaugintų smidrų. Kitu laiku jau tenka pirkti iš prekybos centro atvežtinius. Smidrai labai gerai pravalo inkstus, kai ateina smidrų sezonas aš galimu iš jų porą kartų per savaitę, kad pravalyti inkstus ir atsivalgyti iki kitų metų 🙂 Smidruose yra daug kalio, folio rūgšties, antioksidantų, rutino apsaugančio kraujagysles. Sezono metu ieškokite smidrų turgeliuose, ūkininkų produkcija prekiaujančioje parduotuvėlėse arba čia. Kaip ruošti smidrus? Nuplaunate ir lenkiate paėmę už apatinės dalies, kol nulūžta. Ta apatinė dalis yra kietesnė, sunkiai suverda, todėl ir nulaužiama. Nulaužti galai padėti prie lentelės nuotraukoje. Bet jei neturit, galit smidrų visai nedėti, tada bus brokolių sriuba.
Kitas svarbus ingridientas apie kurį norėčiau paminėti atskirai yra krevetės. Surasti kokybiškas šaldytas krevetes ne taip jau paprasta. Prie žuvies ant ledų parduodamos atšildytos krevetės, kurios neretai man pasirodo neaišku kiek laiko ten taip gulinčios, nors pasitaiko ir labai šaunių. Geriausia, jei rasite žalias užsaldytas nelukštentas krevetes. Kai krevetes pagauna, jas visų pirma užšaldo. Jei krevetės užgliaudytos ir virtos, vadinas jas atlaidino ir “pagaminę“ užšaldė vėl. Esu iš bėdos tokių krevečių nusipirkusi, tai ilgiau pavirusuios sriuboje jos tapo guminės. Tuo tarpu užšaldytos su kevalu sugavimo vietoje krevetės labai gardžios, ir anokia čia bėda, kad jas reikės rankomis išsilukštenti išsiėmus iš sriubos – taip net įdomiau. Jei neturit krevečių, ta pačia variacija išsivirkite sriubą su žuvimi (galit net nuvirti žuvies galvą ir kaulus, perkošti per sietelį ir tame nuovire virti sriubą, aš taip dažnai darau, tik pelekus ir žiaunas būtinai pašalinkit).
Sriubytei reikės:
- ryšulėlio smidrų
- nedidelio brokolio (man pavyko gauti užaugintą Lietuvoje, bet tinka ir iš prekybcentrio)
- šaldytų arba šviežių krevečių
- saujos svogūnų laiškų arba svogūno (kol neužaugo svogūnai aš naudoju svogūnlaiškius)
- jei turite: krapų, petražolių
- aš dar įdedu “masei“ turimų žalumynų: špinatų, mongoldų lapų, net salotų. Šiuo atveju turėjau mongoldų. Jei neturite, nedėkite, užteks didesnio brokolio.
Viską supjaustom.
Į prieskonių tinklelį įdedu:
- iš akies juodųjų pipirų
- suglamžau kelis lauro lapus
- šviežios arba džiovintos citrinžolės (apie 1-2 valg. šaukšt.)
- Užvirus vandeniui įdedu prieskonių tinklelį ir sudedu smidrus.
- Pavirus truputį sudedu brokolį, svogūnlaiškius, petražoles.
- sudedu šaldytas krevetes (išėmus iš kameros norimą krevečių kiekį jas sudedu į dubenėlį ir užpilu vandeniu iš krano, kol užverda vanduo, jos jau būna atsilaidinusios)
- 1/3 ar 1/2 arb. šaukšt. kajeno pipirų (žiūrėti asmeniškai pagal skonį, ragaukite ar jums nebus per aštru. Jei trūks – įdėkite baigę virti dar.)
- 1/2 arb. šaukšt. ciberžolės
- Baiginėjant virti įdedu mongoldų lapų ir krapų.
Išvirus sudedu ir išjungiu:
- 1 valg. šaukš. natūralaus obuolių acto (Maxima, eko skyrelis, spirituotas netinka)
- pagal skonį himalajų druskos
- maltų juodųjų pipirų
- kelias skiltis smulkiai supjaustytų česnakų
Jei valgysite iškart, tai geriau palaukit 10-15 min, skaniau susigules prieskoniai, česnakas. Jei dėsitės į termosą pietums, tai laukti nereikia, nes sriuba paskanės stovėdama termose 🙂
Skanaus!
Tinklaraštininkė Edita Esenku
Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“
Rekomenduoju:
Aš truputį ne į temą 🙂 Kur pirkti tokį didesnį prieskonių tinklelį ? Mano mama tokį turi, aš irgi noriu, bet ji neprisimena, kur pirko ! 😀
PatinkaPatinka
Aš pirkau “Thomas Philips“ parduotuvėje, ten plienas 18/10 (aukštos kokybės)
PatinkaPatinka