Rauginti produktai turi daug natūralių probiotikų, kurie gerina mūsų virškinimą. Ne kartą tuo įsitikinau, todėl gamindama patiekalus stengiamės, kad tiek žiemą, tiek vasarą kartu su karštu patiekalu užkąstume ir raugintais produktais: kimči, agurkais, kopūstais. Ne visada aš mokėjau raugti agurkus, tad manau yra ir daugiau tokių kaip aš buvau prieš kelerius metus – žmonių, kurie nori keisti savo mitybą į sveikesnę ir įnešti į savo kasdienę virtuvę raugintus produktus. Papasakosiu jums, kaip aš raugiu agurkus.
Tik atsiradus pirmiesiems šviežiems lietuviškiems agurkams ir sudygus krapams pradedam raugti. Visų pirma jums reikės agurkų. Idealiausia, jei pirksite iš smulkiųjų ūkininkų iš turgelio: palaikau “turgelio bobutes“, jie dažnai būna mažiau pritręšti ir nuskinti tą dieną, kai juos perkate, todėl labiau traškūs. Kiekis iš akies, kiek tilps į stiklainį. Gerai nuplauname vandenyje (geriau ne to tekančiu vandeniu, o prileidus daugiau vandens į kriauklę).
Man patogiausia raugti į 1,6l stiklainius plačia “gerkle“, tačiau jūs galite naudoti bet kurią jums patogią tarą (geriau stiklinę, venkite plastiko).
Taip pat mums reikės krapų. Krapų taip pat dedu iš akies, bet iš nuotraukų jūs galėsite susiorientuoti, jei dar neteko raugti agurkų (vienas bičiulis sakė, kai surašysiu receptą taip pat pradės raugti, ne tik moterys rūpinasi tuo).
Krapus supjautyti maždaug 7cm atkarpomis, nuplauti.
Kadangi turiu, dedu juozažolės (vaistini izopo). Bet jei neturite – praleiskite šį žingsnį, nes esmė čia yra agurkai, krapai, česnakai ir druska.
Taip pat mums reikės česnakų. Vienam stiklainiui bent keleto skiltelių, man patinka kai įdedu daugiau česnakų, agurkai įrūgsta aromatingesni.
Česnakų skilteles supjaustome griežinėliais. Jei tai jauni česnakai, neišmeskite nuluptų lukštų, galima bus juos taip pat įdėti į raugintus agurkus.
Į stiklainio dugną dedame saują krapų ir kelias šakeles juozažolės, česnakų.
Nupjauname agurkus iš abiejų pusių ir statome stačius kiek telpa į stiklainio dugną.
Parinkite vienodesnio (didesnio) dydžio agurkus dėti į apačią.
Virš pirmojo sluoksnuo agurkų dedame dar krapų, juozažolės ir česnakų. Prikiškite krapų į tarpus tarp agurkų.
Jei didesnis stiklainis, jūs galite formuoti dar vieną eilę agurkų stačiomis. Jei mažesnis kaip mano – galite dėti mažesnių agurkų gulščiai.
Virš paskutiniojo sluoksnio agurkų vėl dedame krapų, juozažolės ir česnakų.
Mums reikės sutaisyti druskos tirpalą. 1 litrui vandens – 1 valgomas šaukštas himalajų druskos (nenaudoju baltos rafinuotos druskos ir jums nerekomenduoju). Imam litrinį stiklainį, pripilam jį vandens, įdedam į vandenį valgomą šaukštą druskos, gerai išmaišom ir užpilam agurkus.
Jei jūsų stiklains nedidelis kaip mano – jums litro vandens su druska pilnai užteks, net ir liks antram. Jei jūsų stiklainis didesnis ir jūs pritrūkote skysčio, sutaisykite antrą litrinį stiklainį su šaukštu himalajų druskos ir užpilkite.
Paprastai aš sutaisau kelis stiklainius. Vieną palieku virtuvėje ir kambario temperatūroje maždaug per parą jis įrūgsta. Švelniai įrūgus agurkams ir juos padeda į šaldytuvą, kad išliktų tokie švelniai rauginti ir traškūs. Kitus stiklainius tik sutaisiusiu iškart dedu į šaldytuvą, tokiu būdu sustabdydama jų rūgimo procesą. Jei matau, kad baigiame suvalgyti pirmąjį įrūgusį stiklainį, aš iš šaldytuvo ištraukiu antrą stiklainį ir per parą įrūgsta ir naujasis. Taip išvengiu agurkų rauginimo proceso kas antrą dieną, bet nuolat turiu šviežiai raugtų agurkėlių 🙂
Nepamiškite kuo dažniau valgyti raugintų produktų, jūsų pilvas tik apsidžiaugs!
Nuoširdžiai, Edita Esenku.
Nufilmuotas receptas:
Rekomenduoju: